JAMES DYSON VE BAŞARISIZLIK HİKAYESİ

    James Dyson ve Elektrik Süpürgesi Prototipi 

Çoğu insan mucitlerin doğuştan mucit olduğunu ve bazı özel yeteneklere sahip olduğunu düşünür. Genetik yapıları, biz sade ölümlülerden farklı olmalı. Aslında, durum bunun tam tersi. Sir James Dyson’ın şirketi bugün, ellinin üzerinde ülkede torbasız elektrik süpürgeleri satan, dünya çapında bir başarı ve Dyson bir milyarder. Fakat doğru formülü bulana kadar o da birçok kez başarısız olmak zorunda kaldı.

Her birini başarısız girişimler olarak adlandırdığı tam 5127 süpürge prototipi yarattı. 1993’te pazara girene kadar tam 15 yıl ürününü mükemmelleştirmek için çalıştı. İlk ürünü ortaya çıktıktan sonra Birleşik Krallık ‘ta bulunan hiçbir şirket bu ürünü istemedi. Dyson mecburen büyük emeklerle hazırladığı ürünü Japonya’da satmayı başardı. Kendi firmasını kurdu; fakat beklentilerinin aksine Birleşik Krallık pazarına uzun yıllar boyunca giremedi.

Süpürge, kendi patenti olan siklonik ayrıştırma prensibiyle çalışıyor, torbaya ihtiyacı olmamasının sebebi de bu. Bu inovasyon, elbette ciddi bir adanma sürecini içeriyor:

“Bir mucidin fikrinden vazgeçmesi sayısız kez gerçekleşmiş bir şeydir. 15. prototipimi yaptığımda, 3. çocuğum doğmuştu. 2627.’de ise eşim ve ben gerçekten kuruşları sayıyorduk. 3727.’de eşim ek gelir için sanat dersleri veriyordu. Bunlar zor zamanlardı, fakat her başarısızlık beni problemi çözmeye daha da yaklaştırdı.” James DYSON

James Dyson tam olarak kim derseniz;

1978 yılında tasarımcı James Dyson, evindeki elektrik süpürgesinin toz torbası doldukça süpürgenin çekim gücünün azaldığına dikkat etti. Dyson, tozun bir kutu içerisine sifonlanarak çekilmesinin, bir filtre tarafından filtrelenmesine kıyasla çekim gücünü koruyacağını fark etti. Bundan beş yıl ve 5.127 prototip sonra Dyson, kendi adı ile markalaşmış olan Dyson elektrik süpürgelerinin de temelini atarak siklon elektrik süpürgesi icadını gerçekleştirdi.

James Dyson, Londra’da bulunan Royal College of Art üniversitesinde gördüğü eğitim sonra kendisinin pek çok özgün mucidin icadını gerçekleştirmesine önayak olan kariyerinin de başlangıcını yaptı. Ancak kariyerinin dönüm noktası bundan yedi yıl sonra elektrik süpürgeleri için filtreleme yöntemleri üzerine çalışma yapmaya başladıktan sonra gerçekleşti.

Dyson elektrik süpürgesinin temizleme gücü, bünyesinde barındırdığı siklonik ayrıştırma işleminde yatar. Bir hava hüzmesini döndüren bu siklon elektrik süpürgesi, toz parçacıklarını içerisine çekerek hazne içerisine depolar. Dışa çıkan merkezkaç kuvveti, toz parçacıklarının kütlesini yüz binlerce kez arttırmış olur. Bu partiküller haznenin dibine çöker ve kutu içerisinde depolanır. Toz parçacıklarından arınmış olan hava yeniden dışa salınır. Siklonik elektrik süpürgeleri teoride çekim gücünü asla kaybetmezler ve hiçbir zaman yeni bir filtreye ya da toz torbasına ihtiyaç duymazlar.

1986 yılında Dyson, bir Japon firma ile yaptığı anlaşma sonucunda G-Force adını verdiği ürünü piyasaya sürdü ve bu ürün üzerinden pek çok ödülün sahibi oldu. Bundan yedi yıl sonra Dyson tarafından üretilen ilk ürün olan DC01 modeli Birleşik Devletler pazar raflarındaki yerini alarak o güne kadar en çok satan elektrik süpürgesi modeli oldu.

“Elektrik süpürgem için 5.127 adet prototip geliştirdim. 5.126’sı başarısız oldu ancak her birinden yeni bir şey öğrendim.”
James DysonFast Company dergisi (Mayıs 2007)

Günümüzde Dyson, orijinal siklonik kavramını kullanan pek çok farklı ürün geliştirmektedir. Alışılagelmiş elektrik süpürgesi modellerinin yanı sıra kablosuz elektrik süpürgesi, taşınabilir elektrik üspürgesi, hava temizleyici, saç kurutma makinesi ve el kurutma makinesi gibi ürünleri geliştirmekte ve satışını yapmaktadır.