Amazon, Boston Globe, Goodreads ve Wall Street Journal tarafından 2011 yılının en iyi kitapları listelerine alınan Incognito ünlü nörobilimci David Eagleman’ın imzasını taşıyor.
Eagleman Blaise Pascal’a ait şu cümleyle başlıyor kitabına “İnsan içinden belirdiği hiçliği ve onu yutmuş sonsuzluğu anlamakta aynı ölçüde belirsizdir.”
Bu kitapla gözlerimizi yaklaşık 1,5 kg ağırlığında bir sonsuzluğa odaklıyoruz. Eagleman beynimizi alışık olmadığımız türden bir bilgisayımsal malzeme olarak tanımlıyor ve bu komplike yapıdan ne kadar haberdar olduğumuza getiriyor konuyu. Evet, beynimiz sürekli kendine has mühendislik harikaları yaratırken bilincimiz bu işlemlerin ne kadarından haberdar? Örneğin bilincimizin tek kelimeyle özetlediği “görmek” kavramı aslında beynimizde kaç evreden geçiyor? Ya da kararlarımızı alırken beynimizde kurulan mahkemelerde hangi rakip galip geliyor?
Algı dünyanız her zaman gerçek dünyanın gerisinde kalır. Bir başka deyişle dünyaya ilişkin algınız, gerçek anlamda canlı olmayan bir canlı yayın gibidir.
“Kafamın İçinde Biri Var Ama O Ben Değilim”, “Düşünebilir Düşünceler” ve “Bir Rakipler Takımı Olarak Beyin” gibi toplamda yedi ilginç konu başlığıyla sizi karşılayan bu kitabı okuduktan sonra acaba bilincinizi her şeyin yöneticisi olarak mı yoksa sadece anlık bir gazete olarak mı göreceksiniz?
Görüş Bırak