THOMAS ALVA EDİSON

 

Başarısızlık hikayesi denilince akla gelen ilk isimlerden biri ünlü bilim insanı Edison olsa gerek. 20. yy hayatına yön veren, 1000’den fazla patent sahibi ve ampulü icat ederek dünyamızı aydınlatan Thomas Alva Edison’un büyük başarılara giden yolculuğunda, söyledikleri ve yaşadıkları hakkında birçok şehir efsanesi ve rivayet bulunuyor.Edison’un yaşam öyküsü iniş çıkışlarla, deneme yanılmalarla dolu olmasıyla dikkat çekiyor.

 

Edison, eğitim hayatına 7 yaşında başladı ve öğretmenleri tarafından “algılama yetersizliği” nedeniyle kısa süre sonra okuldan atıldı. Henüz 10 yaşındayken evlerinin bodrum katında kendi basit kimya laboratuvarını kurdu. 12 yaşında bir tren istasyonunda şeker ve meyve satarken bir yandan da küçük bir baskı makinesi ile haftalık bir gazetebasıyordu. Bir gün merak duygusuna karşı koyamayan Edison, trende bir deney yaparken yeredökülen kimyasallardan birinin kırılıp yangın çıkarmasıyla birlikte hem trendeki işinden oldu hem de ömür boyu ağır işitmesine sebep olacak şekilde yaralandı. Henüz çocuk yaşta başlayan butalihsizlikler, onun ne merakının köreltti ne de yolundan çevirdi.

Daha sonra telgrafçılık öğrenmeye karar verdi ve birkaç telgrafhanede çalıştı. 1868de bir atölye kurdu ama yaptığı elektrikli kayıt aygıtının patentini satamayınca bir yıl sonra parasız ve borçlu olarak Boston’dan New York’a gitti. Yıllar sonra ampulün icadını yapan mucit olarak adını tarihe yazdıracağından habersizdi.

Edison tüm bu yıkımların ardından daha meraklı, daha heyecanlı ve daha çalışkan biri olarak ayağa kalkıyordu. Ampulün icadı üzerine çalıştığı zamanlarda, verdiği mücadele üzerine anlatılan meşhur hikaye ise şöyledir:

Peş peşe deneylerin sürdüğü bir gün asistanı:

– Artık bu işten vazgeçsek! deyiverdi.
– Niçin? dedi Edison.
– Çünkü şu ana kadar iki bin deney yaptık ve hiçbir sonuç alamadık! Dedi. Edison hemen itiraz etti ve şu tarihi cümleleri sıraladı:
– Bu doğru değil… Evet, amacımıza ulaşamadık ama hiçbir netice elde edemediğimiz doğru değildir. Çünkü aradığımız şeyin, yaptığımız bu iki bin deney içinde bulunmadığını öğrendik.

İşte Edison bu kararlılığı ve azmi neticesinde 1879’da bir elektrik ampulü icat etti. 1880lerde evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2.5 dolara satmaya başladı.

4 Eylül 1882‘de meşhur mucidin bir işareti üzerine akım verildiği zaman, bütün mahallenin yüzlerce binasında binlerce elektrik ampulü yandı ve etrafa parlak, tatlı ışıklar saçılmaya başladı.

Edison devrinin en büyük meraklısı ilan edildi.

Edison’un günümüze kadar gelmiş ve geçerliliğini koruyan sözlerinden bazılarını paylaşmasak olmazdı.

“En büyük zayıflığımız, pes etmektir. Başarılı olmanın en kesin yolu, her zaman bir kez daha denemektir.”

“Çok çalışmanın yerini tutan başka bir şey yoktur.”

“Başarısız olmadım. İşe yaramayacak 10.000 yöntem buldum.”

“Yapabileceğimiz her şeyi yapsaydık, kelimenin tam anlamıyla kendimize hayret ederdik.”

“Neye arzu duyduğunuzu, yaptıklarınızla gösterirsiniz.”

“Deha, %1 ilham ve %99 terden meydana gelir.”

“Hayatımda hiçbir gün çalışmadım. Hepsi eğlenceydi.”

“Kaza ile hiçbir şey yapmadım, ne de icatlarımdan herhangi biri kazara ortaya çıktı. Onlar, çalışma sonucu ortaya çıktılar.”