Sufi Nefesi

Nefesin yaşamınızda çok önemli bir yeri vardır. Nefes hayat taşır. Nefes kısıtlı ise yaşam da kısıtlı olur. Nefesin farklı uygulama teknikleri vardır. Bu tekniklerden birisi de sufi nefesi tekniğidir. Sufi nefesi, mevlevilikte huzur haline varmak için kullanılan bir rahatlama tekniği. Beynin korku ve endişe dalgaları yayan beta frekansından, mutluluk hormonları salgıladığı alfa frekansına geçmesine yardımcı oluyor.

Eğer 10 dakikayı uzun bulursanız, 5 dakikayla başlayıp süreyi birkaç günde bir 1 dakika artırabilirsiniz.

Düzenli olarak mümkünse uyumadan önce, değilse uygun olduğunuz bir zaman diliminde 10 dakika sufi nefesi egzersizi yaptığınızda giderek sakinleştiğinizi hissedeceksiniz.

Stresli ve sizi öfkelendiren durumlarda, eskiye göre daha kontrollü olduğunuzu fark edeceksiniz.

1- Alarmınızı on dakikaya ayarlayın.
2- Dik oturun.
3- Gözlerinizi kapatın.
4- İçinizden dörde sayarak burnunuzdan nefes alın. Nefesin boğazınızdan akciğerlerinize, oradan karnınıza dolduğunu hissedin.
5- Aldığınız nefesi yine burnunuzdan, bu kez içinizden sekize kadar sayarak yavaş yavaş verin.

Bu yaşam süresi içerisinde bizi hayatta tutan en önemli madde havadır. Aldığımız nefes kadar varız, aldığımız nefesin kalitesi hayatımızı etkiliyor. 30-40 gün yemeksiz yaşayabiliyoruz, birkaç gün susuz. Ama sadece birkaç dakika nefessiz. Bu yüzden nefes hem bedensel hem de ruhsal olarak tüm kültürlerde çok önemli bir yere sahiptir.

Bugün yapılan birçok araştırma doğru nefes almanın fiziksel ve ruhsal hastalıklara iyi geldiğini söylüyor. 1931 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazanan Otto Warburg, kanserli hücrelerin yüksek oksijenli ortamlarda yaşayamadığını keşfetmişti. Derin nefes için hastalanmayı beklemeyin. Sağlıklı hücreleriniz olduğu için şükredin, teşekkür edin.

Meditasyon deyince herkesin aklında Hint kültürü, çok tanrılı dinler geliyor. Halbuki meditasyon genel bir isimdir, anlamı yoğunlaşma demektir. Hint meditasyonu da vardır, budist meditasyon da vardır, sufi meditasyon da vardır. Bizim yoğunlaşmak istediğimiz öneri olarak bahsettiğimiz şey nefes ile sağlıklı bir hayat.

Sufiler bu nefes tekniğini  hem ruhsal gelişimlerinde, hem de zaman zaman endişelerini gidermek, rahatlamak ve sakinleşmek için kullanmışlar.

Araştırmalarımın ve ilgimin olduğu bu konu üzerine sufi nefesinden bahsetsek de iyi geldiğini düşünüyorsanız Yoga felsefesinin temel taşlarından olan Pranayama yani nefes tekniklerine de göz atmanızı öneririm. Ve her ne isimle bakarsanız bakın nefes egzersizleri bütün kültürler için farkındalıkla alınan her nefes; zihin, beden ve duygu durumunda dengeye ulaşmak için faydalı bir araçtır. Hemen hemen aynı şeyleri paylaştıklarını göreceksiniz.

Biraz önce Sufiler aynı zamanda endişeleri gidermek, sakinleşmek için de bu nefesi kullanıyorlar dedik. Bugün yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sinirlendiğimizde, kızdığımızda, endişelendiğimizde beynimiz gerçekten fiziksel olarak ısınıyor.
Aynı bilgisayarda çok fazla işlem yaptığımızda bilgisayarın ısınması gibi. Peki bilgisayar çok fazla ısındığında, kendisini nasıl soğutuyor? Fan açarak değil mi? Peki biz beynimizi nasıl soğutacağız, aynı şekilde derin nefeslerle.

Neden esnediğimizi hiç düşündünüz mü? Esnediğimizde ağzımızı bayağı açıp, içimize bol oksijen çekiyoruz. New York Üniversitesi’nden Andrew Gallup yeni bir teori geliştirdi. Gallup’a göre esneme yoluyla aslında beynimizi aşırı ısınmaktan koruyoruz. Çenenin şiddetle açılması kanın kafatasında dolaşımını sağlayarak aşırı ısıyı dağıtıyor, esneme sırasında alınan derin nefesle sinüs boşluklarına dolan hava ise beyni serinletiyor.

İşte gördüğünüz gibi, yüzyıllardan beri uygulanan tekniklerin bugün bazı bilimsel karşılıklarını görmeye başlıyoruz. Siz de bu tekniği evinizde deneyebilirsiniz. Metin haranın da dediği gibi oturarak yatarak ayakta hangi pozisyonda olursanız olun dik bir omurga ile nefesinizi sağlıklı ve kontrollü bir şekilde hissederek günde 10 dakika misafir edin. (Fakat önemli bir hastalığınız varsa veya denediğinizde bir rahatsızlık oluşursa mutlaka doktorunuza danışın.)

Özetle;
Sufi Nefesi Egzersizi

Bu teknikte nefes alıp verirken hedeflenen şey parasempatik sınır sistemini uyarmaktır. Sufi nefesi dik ve rahat oturuş sırasında burundan sakince aldığı nefesi yine burundan daha ağır bir tempoda geri vererek yapılır. Dört birimde aldığın nefesi sekiz birimde vererek günde ortalama 10 dakika uygulayacağın sufi nefesiyle beyin dalganı alfaya çekerek yaşamındaki büyük ve gerçek dönüşümü de başlatmış olacaksın.