Nöro Pazarlama Nedir?

Hazırlayan: Onur KARABABA

Uzun çalışmalar sonucu bir kavram olarak ilk kez 2002 yılında ortaya atılan Nöro pazarlama, beynin reklamlar ve diğer pazarlama aygıtlarına verdiği tepkileri inceler. Seyirci bir reklamı izlerken nereye bakıyor? dikkatini hangi öğeler çekiyor? nelere olumlu tepki veriyor? ve hangi noktada rahatsız oluyor? gibi sorulara beyin dalgaları gözlemlenerek cevaplar bulan, bu cevaplar sayesinde de doğru iç görüler ve doğru satış stratejileri oluşturulmasını sağlayan yöntem Nöro pazarlamadır.

Hangi Cihazlarla Yapılır?

Nöro pazarlama iki farklı cihazla yapılabilir. Bunlardan biri FMRI cihazıdır. Yüksek maliyetli ve denek için de zahmetli bir sürece sahip olan bu cihaz, mıknatıslar yardımıyla beyindeki hareketleri izler, beynin konfor alanına da erişerek detaylı veri elde edilmesini sağlar. Diğer cihazımız olan Elektroansefalografideyse, deneğin kafasına yerleştirilen elektrotlar yardımıyla, heyecan, öfke gibi anlık duygusal tepiler kaydedilir ve bu tepkiler yorumlanarak kullanılır.

Nöro Pazarlama ve Markalar

Hızlı bir şekilde globalleşen Nöro pazarlama, şu an birçok büyük markanın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Markalar slogan oluştururken, ürün paketlerini tasarlarken, hatta renk seçiminde bile bu yöntemi kullanırlar. Bunun sebebi tüm pazarlamacıların bildiği gibi, duyguları analiz edebilmenin, tüketicinin satın alma davranışının ardındaki esas sebebi anlamanın, fark yaratmak için anahtar niteliğinde olmasıdır. Her zaman, her detayın ayırdına varamazsınız, sokaktaki adam gibi düşünemeyebilir ve yarattığınız karakterin tüketiciyi rahatsız ettiğini, onun değerlerine ters düştüğünü göremeyebilirsiniz. Bu daima büyük bir şey olmayabilir, mesela reklamdaki karakterin, gece aynaya baktığı bir sahne koymuşsunuzdur ve toplumun bir kesimi batıl inançlarından dolayı, bilinç dışında kendilerinin bile farkında olmadığı bir rahatsızlık yaşayıp, reklama karşı olumsuz bir izlenim kazanabilir. Bu da başarısız bir kampanya demektir. Ancak kullanımı daha da yaygınlaştıkça, Nöro pazarlama yöntemi artık bu tip hataları daha yapılmadan engelleyen bir sistem olarak karşımıza çıkacaktır.