Hayır Diyebilme Sanatı

Hazırlayan: Nisa DOĞRAMACI

Müthiş Psikoloji Ekibi, uzun bir süredir “Hayır Diyebilme Sanatı” adını verdikleri kitabı ile çok satanlar listesinde. Psikolog ve psikiyatristlerden oluşan ekip; “Her zaman yaptığımız işin önemsenmesini istiyoruz” diyor ve verdikleri röportajlarda yüzlerini göstermiyorlar.

Kitabın içeriği bilimsel makale formatında değil, kitap daha çok hayatın içinden olması ve uygulanabilirliği ile ön planda. Hayır diyebilme, bir sanat icra etme gibi düşünülmüş ve kitapta bunun incelikleri vurgulanmıştır. Kitabın alt ismi olan “Sınırların kadar özgürsün” mottosundan yola çıkılarak, kişinin kendisine ait güvenli sınırları olmasının önemi anlatılmış.Kitapta da bu durumları anlatan çok güzel hayatın içinden örnek durumlar var. “Bay Evet’in 1 günü” diyerek olaylar üzerinden somut anlatımlar yapılmış ve çözümler sunulmuştur. Ayrıca kitaptaki testler şu anki durumunuzu da ortaya çıkarması açısından gayet başarılıdır.

Kendimizi güvende ya da sevilebilir hissetmek için, ilk gözden çıkardıklarımızdan birinin kendimiz olmasının paradoksunu işaret eden kitap, bu toksik denklemdeki panzehiri net bir şekilde sunuyor: “Hayır” diyebilmek… Korkuları bir kenara bırakıp, istemediklerimizi reddetmek… Gerçekten istediklerimizi hayatımıza davet edebilmek ve onlara yer açabilmek için istemediklerimizi kendimizden uzaklaştırmak gerektiğinin altını çiziyor. Gönülsüzce, sıkıntıyla ya da görev bilinciyle, kendimizi baskı altına alarak dediğimiz her “Evet”i geri almamız için güç aşılıyor.

Gerçekten “özgür” müsünüz?
Hayır diyebilmek bir hafiflik mi yoksa yük mü?
Her zaman mı,hiçbir zaman mı?
Hayır demek neden zordur?
Nasıl hayır deriz?
Daha çok sevilmek için evet diyenler sonunda yalnız mı kalırlar?

Bu tarz soruların cevabını bulabileceğiniz ve “hayır” kelimesini belki de ilk kez bu kadar seveceğiniz bir kitap. Eğer ki çevrenizdeki insanların sizin çizginizi aştıklarını ve sizin de onlara bir dur diyemediğinizi fark ediyorsanız bu kitabı bir okuyun derim.

Gerçekten “özgür” müsünüz?Dilediğiniz zaman dilediğiniz yemeği yiyebiliyor olmak mıdır sizce özgürlük?Toplumsal hiçbir baskı hissetmeden içinizden geldiği gibi giyinebiliyor olmak mı yoksa?Bir hafta sonu tatilinde cep telefonunuzu kapattığınızda mı özgür hissediyorsunuz sadece kendinizi? “Özgürlük” sandığınız gibi “sınırsız” olmak demek değildir, tam tersine net ve güçlü sınırlara sahip olabilmenizle ilgilidir. Diğer bir deyişle, hayır diyebildiğiniz ölçüde, özgürlük alanınıza sahip çıkarsınız.