Eren Bali

Silikon Vadisi’nin En İyi Girişimcilerinden Udemy–Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı “Eren Bali

Eren Bali özellikle Amerika’da ve birçok diğer ülkede çok popüler olan Udemy.com eğitim platformunu kurdu. Kendisi Malatya’da doğdu. Malatya’da eğitim gördüğü okulda sadece bir derslik bulunuyordu ve kendisi zor şartlar altında eğitim aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesin’den mezun olduktan sonra birkaç firmada çalıştı ve 2008 yılında eğitimi gelecek nesiller için kolaylaştırmak adına kurucu ortağı Oktay Çağlar ile Udemy.com projesine başladılar. Türkiye’deki denemelerinde başarılı olamayan ekip projelerini Silikon Vadisine taşımayı düşündü. Silikon Vadisinde 50 yatırımcı tarafından reddedildikten sonra pes etmediler ve projelerine inançlarını sürdürüp birkaç yıl sonra 12 milyon dolar yatırım ile Udemy.com’um başarı hikayesi başladı. Şuan Silikon Vadisinde gözde bir girişimlerden biri haline geldi. Kendisi şimdi aynı zamanda Carbon Health sağlık girişimin kurucu ortağı ve CEO’su.

 

Eren Bali’nin Malatya’da Başlayan Hayat Hikayesi

ABD’de saygın ekonomi dergisi “Business Week” tarafından “Ülkenin en parlak 25 şirketinden birini kurdu” diye bahsedilen bu 28 yaşındaki Eren Bali, Malatya’da doğdu ve birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar tüm çocukların tek bir sınıfın içinde tek bir öğretmenle eğitim almaya çalıştığı bir ilkokulda eğitim gördü.İnternetteki eğitim siteleri aracılığıyla geliştirdiği matematiği sayesinde önce Malatya Fen Lisesi’ni, ardından da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazanmayı başardı. Bilgisayar ve Matematik çift anadalı yaparak mezun olduktan sonra…

 

Dönüm Noktası Olan Üniversite Kararı

İlkokuldan sonra Malatya Fen Lisesi’ne devam eden Bali, Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında madalya kazandığı için MİT, Harvard gibi okullardan kabul almasına rağmen Malatya’da yaşayıp büyümüş biri olarak ABD’nin çok uzak olduğunu düşünerek ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumayı tercih etmiş. İlk senesinde ODTÜ Bilgisayar Topluluğunun sunucu üzerinden müzik dinlemesini sağlayan “MP3 server” adlı bir uygulama yazan Bali, insanların ihtiyacı olan bir şeyi yapmanın mutluluğunun ve girişimcilik isteğinin o zaman doğduğunu düşünüyor.

 

Udemy’nin Temellerini Atan Fikir

Önce, ortaokul arkadaşı Oktay Çağlar ile birlikte bir şirket kurup, üç boyutlu görüntü teknolojisini kullanarak imarına başlanmamış binaların maketini gösteren gunlukbasin.com’uaçtılar. Erken bir fikir olduğu için yürümese de, Udemy’ninatası sayılabilecek online ders projesinin de böylelikle temeli atılmış oldu. O dönem ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den gelen eğitmenler, girişimcilere sınıfta ders anlatıyordu. Bali ve Çağlar, bu dersleri dijital ortama taşımayı önerdi. Bu sayede eğitmenler, ikilinin hazırladığı uygulama üzerinden uzaktan eğitime devam etti.

 

Fikirle Birlikte Gelen Sorunlar

Ertesi sene Bali her şeyi kenara bırakıp, Çağlar ile birlikte bir online eğitim platformu kurmak üzere çalışmaya başladı. Ancak geliştirdiği projeye bir türlü gerekli finans desteğini verecek yatırımcı bulamıyordu ve çoğu internet girişimcisinin yapmak istediği gibi Google, Apple, Yahoo, YouTube gibi internet devlerinin hayat bulduğu ABD’nin California eyaletindeki San Francisco kentinde bulunan Silikon Vadisi’nde kendine bir yer aramaya başladı.

 

Başarma Azminin İlk Zaferi

Oradan sonra da 50 yatırımcı tarafından reddedildi,kendisini reddeden yatırımcılar sürekli, “İnsanlar sertifika alamayacağı bir eğitime niye para ödesin?” diyordu. Bali ise insanların bir kez sertifika aldıktan sonra o siteyle bağının kopacağı noktasında diretti. Onun istediği, süreklilik sağlamaktı. Eğitim, devam etmeliydi. Daha sonra bir başka internet devi Yelp’in CEO’su Jeremy Stoppelman ona inandı. Stoppelman’ın yardımıyla başka yatırımcıları da ikna ederek 1 milyon dolarlık en önemli sermayeyi toplamayı başardı. Ve ‘Udemy’ adını verdiği online eğitim şirketi doğdu.

Hızlı Gelişim, Çalışkanlığın Beraberinde Getirdiği Ün

Udemy, daha çok yeni bir şirket olmasına rağmen büyük bir başarı yakalayarak ABD basınının da ilgisini çekmeye başladı. San Francisco’nun iki büyük gazetesi SF Gate ve SF BusinessTimes, Eren’in köy okulundan Silikon Vadisi’ne uzanan başarı öyküsünü sayfalarına taşıdılar.Aynı zamanda dünyanın batısında en çok fonlanan online eğitim şirketi. Başarısının sırrı ise, insanın sertifikalara ya da diplomalara mecbur kalmadan, istediği konuyu, uzman kişilerden öğrenmesine imkan sağlaması. Udemy’nin kalitesi kuşkusuz içeriğin kalitesinden geliyor. Sitede uzmanlığı onaylanmış 20 bin eğitimciye ait 45 bin kurs var.

Bu arada, Udemy’nin en güçlü yönlerinden biri de UdemyKurumsal (Udemy for Business). Goldman Sachs, PayPal, Booking.com gibi çok sayıda sektör devi firma, şirket eğitimleri için Udemy kullanıyor. Dünya Ekonomi Forumuna göre uzaktan eğitim pazarının 2017 yılı için tahmini değeri tam 255 milyon dolar. 2016 için ise bu rakam 166,5 milyon dolar idi. Yani pazar kendini bir yılda ikiye katlayacak.

Ardı Arkası Gelmeyen Seri Yatırımlar

Eren geçtiğimiz hafta Insight Venture Partners’dan 12 milyon dolarlık yeni bir finansman almayı başardı. Yoga eğitiminden, bilgisayar programcılığına, fotoğrafçılığa kadar aklınıza gelebilecek her alanda video görüntüsüyle eğitim veren Udemy’nin öğrenci sayısı 500 bine ulaştı. Her ay 500 yeni dersin eklendiği sitede uzmanların 5 bin adet videolu ders anlatımı bulunuyor.En son 2014’te 32 milyon dolar, 2015’te 65 milyon dolar, 2016 Haziran’da 60 milyon dolar diyelim. Piyasa değerini Forbes 710 milyon dolar olarak belirtmiş.

 

Online Eğitimle Sınırlı Olmayan Girişimcilik Vizyonu

Eren Bali, 2014’te CEO’luğu devrettikten sonra şu sıralar doktor tetkiki ve tedavi süreçleriyle alakalı yeni girişimi Carbon Health üzerinde çalışıyor.Carbon, tamamen mobil öncelikli bir girişim. Hem doktorlarla hem de sağlık kurumlarıyla iletişimi neredeyse tamamen üstleniyor ve bir çok işi mobil uygulama üzerinden halletmenizi sağlıyor. Doktorlarla görüntülü görüşme, klinik randevusu alma, eczaneden ilaç siparişi, rapor sonuçlarını öğrenme ve takip etme gibi bir çok özelliği bir arada topluyor. Carbon’unCEO’su ve kurucu ortağı olan Eren Bali, şimdilik sadece San Francisco Bay Area’da kullanılabildiğini söylüyor ve zamanla ABD geneline yayılmak istediklerini söylüyor. ABD dışındaki ülkeler içinse henüz bir şey söylemiyor.

Bildiğiniz gibi Türkiye’de de sağlık bakanlığının eNabız adlı bir sağlık uygulaması bulunuyor ama o uygulamayla yapabilecekleriniz ve kullanıcı deneyimi Carbon’un çok gerisinde.500 Startups’ın İstanbul fonundan yatırım alan Carbon daha büyük yatırımlara ihtiyaç duyuyor ve AslanobaCapital de Carbon’un Aralık 2015’deki ilk turuna 500 bin dolar yatırımla katıldığını belirtelim.

Girişimcilik ekosistemine hırslı adımlarla giren ve azmiyle yerini, ismini duyuran Eren Bali’nin zaman içerisinde daha bir çok başarısını duyacağız gibi geliyor. Eren Bali’nin yoğun girişimcilik dünyasındaki ilerleyişinde başarılarının devamını diliyoruz ve böyle örnekleri daha çok okumayı umuyoruz.