ENDÜSTRİ 4.0

                                                                          ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?

Endüstri 4.0 ya da Dördüncü Sanayi Devrimi; geleneksel üretim süreçlerini ve teknolojiyi birleştirmeye,Internet of Things (IOT) ve Artificial Intelligence (AI) gibi otomasyon,iletişim ve gerçek zamanlı veri kullanımını geliştirmeyeyönelik bir yaklaşım ve  makineler arası iletişimin akıllı üretimiberaberinde getirdiği,üretim teknolojilerini içeren bir sanayi terimidir. Üreticilerin daha hızlı inovasyon yapmasına yardımcı olmayı ve üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve iyi bir şekilde izlenip analiz edilmesine olanak sağlayacağı için verimliliği arttırmayıvaat ediyor.Endüstri 4.0 genel olarak 3 ana yapıdan oluşur :

► Nesnelerin İnterneti

► Hizmetlerin İnterneti

► Siber-Fiziksel Sistemler

Endüstri 4.0 akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynar.Akıllı fabrika, Big Data’nın iyi bağlantılı faaliyetler ve  üretim merkezlerinden işin tüm parçalarının sürdürülmesi için aktığı yerdir.Değişimi öngörür ve müşteri taleplerini karşılamak için faaliyetlerini hızla adapte edebilir.Gerçek zamanlı veriden beslenir.Bu da üreticilerin yeni pazarlara girmelerinedaha iyi veya yeni ürünler sunmalarına ve ekipman bakımı ve arıza süresi gibi operasyonel zorlukların önüne geçmelerine yardımcı olur.

                                                                            Nasıl ortaya çıktı?

1.0 İlk sanayi devrimi (1784):Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik üretim ekipmanlarına dayanır.
-1712 Buhar Makinesinin İcadı
2.0 İkinci sanayi devrimi (1870):İşbölümü ve elektrik enerjisi kullanımı ile sağlanan seri üretime dayanır.
-1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları
-1920 Taylorizm
3.0 Üçüncü sanayi devrimi (1969):Üretimi daha fazla otomatikleştirmek için elektronik ve BT kullanımına dayalıdır.
-1971 İlk mikro bilgisayar (Altair 8800)
-1976 Apple I (S. Jobs ve S. Wozniak)
4.0 Dördüncü sanayi devrimi (today): Siber fiziksel sistemlerin kullanımına dayanmaktadır.
-1988 AutoIDLab. (MIT)
-2000 Nesnelerin İnterneti
-2010 Hücresel Taşıma Sistemi
-2020 Otonom Etkileşim ve Sanallaştırma

 

Çin’in büyüyen ekonomisi ve gelişen teknolojisini tedhditolarak gören batının öne sürdüğü bu sanayi terimi ilk kez 2011 yılında Almanya’da gerçekleştirilen Hannover Fuarı’nda duyuldu ve Alman Hükümetinin desteğini aldı.İleri gelen teknoloji devleri ABD ve Japonya gibi ülkeler de bu endüstriyi desteklediler ve gelecek hedeflerini Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde planladılar.

 

Bugünün dönüşümlerinin üçüncü değil de dördüncü sanayi devriminde olmasının ise üç sebebi var: Hız,kapsam,sistem etkisi.Dördüncü devrimi diğer sanayi devrimleriyle karşılaştırdığımızda üst bir hızda geliştiğini görürüz.Bugelişmeler aynı zamanda tüm üretim, yönetim ve yönetim sistemlerini etkiler ve her yerde Yapay Zeka, robotik, Nesnelerin İnterneti, otonom araçlar, 3 boyutlu baskı, nanoteknoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimi, enerji depolama ve kuantum bilişim gibi alanları da hesaba katar.

“Çevrimiçi dünyanın ve endüstriyel üretim dünyasının birleşmesiyle çabucak ilgilenmeliyiz. Almanya’da buna        Endüstri 4.0 diyoruz. ”— Angela Merkel, Almanya Şansöylesi

 

                                                       Olumlu ve olumsuz yönleri neler?

 Endüstri 4.0, küresel gelir seviyelerini yükseltmekve mevcut yaşam standartlarımızı iyileştirmek için büyük bir potansiyele sahiptir.En büyük avantajlarından biri de sistemin çevre dostu ve kaynak tasarruflu davranışlarıyla sürdürülebilir olmasıdır.Hem maliyeti azaltır hem de üretimde esnekliğin arttırılmasını sağlar.Öte yandan ekonomist Erik Brynjolfsson ve Andrew McAfee, devrimin daha da büyük bir eşitsizlik yaratabileceğine işaret ediyorlar çünkü otomasyon iş piyasasını devralacak.Yani insan gücüne duyulan ihtiyaç azalacak. Bu durum sadece fabrikalardaki mavi yakalılar için değil beyaz yakalılar içinde bir risktir çünkü yapay zeka ile robotları kodlayabilen robotlar ve tasarım yapabilen robotlar, üretimi devralacaktır fakat aynı zamanda yeni istihdam alanları da ortaya çıkacaktır.Tabi bunun ne kadar yeterli olacağı tartışma konusudur.

 

Endüstri 4.0 işletmeler üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak. Birçok sektör mevcut ihtiyaçları karşılamak için tamamen yeni yollar yaratacak yeni teknolojileri kullanacak. Artan şeffaflık, müşteri katılımı ve yeni tüketici davranışı modelleri, şirketlerin üretimlerini ve ürünlerini tasarlamalarını, pazarlama şekillerini değiştirmelerini mecbur kılacaktır.

 

Dördüncü sanayi devrimi, kesinlikle insanlık üzerinde büyük bir etki yaratacaktır. Gizlilik, mülkiyet, tüketim kalıpları, iş, kariyer, beceri ve hatta insan ilişkilerimizi etkileme imkânına sahiptir. Medeniyetimizi robotize edebilirancak diğer yandan toplumumuzu yeni bir düzeye taşıyabilir.

“Teknoloji her zaman işleri yok ediyor ve her zaman iş yaratıyor” — Erik Brynjolfsson

Daha fazlası için:

https://www.youtube.com/watch?v=csNwlNNZx0g

https://www.youtube.com/watch?v=rVxWNxR-7hY

https://www.youtube.com/watch?v=AyWtIwwEgS0